Petra Gunnarssons Gustav Adolfsbakelse

Petra Gunnarssons vinnande bakelse till Gustav Adolfs ära. 

2003 utlyste Livrustkammarens vänförening, Gastronomiska akademiens vänförening och radioprogrammet Meny år 2003 en tävling om en standardbakelse till Gustav Adolfs ära.

Petra Gunnarsson i Trollhättan vann med ett stiligt bakverk gjort på lätta sockerkaksbottnar med fyllning av vaniljgul fläderkräm och rosalila svartvinbärskräm. På toppen klarröd hallongelé och runt bakelsen tre mörkbruna chokladtrianglar som bildar en stiliserad kungakrona.

Petra Gunnarssons Gustav Adolfs bakelse

8 bakelser

Bottnar

3 ägg 
1,5 dl socker
3/4 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Bred ut på bakplåtspapper och grädda i 200 graders ugnsvärme 5-8 minuter.

När kakan har svalnat, ta ut 24 rundlar med pepparkaksmått. Dricksglas, helt raka, kläs med gladpack inuti (en strut av gladpacken gör att bakelsen inte fastnar på glasets kanter).

En liten sockerkaksbotten läggs i glaset. Fyll på med svartvinbärskräm. Lägg på en botten, fyll på med fläderkräm. Lägg den sista bottnen ovanpå fläderkrämen.

Ställ i kylskåp över natten eller en halv dag.

Fläderkräm

60 gr osaltat smält smör
1 ägg
50 gr socker
5 gr vetemjöl
1 dl outspädd flädersaft
1 dl vispad grädde

Blanda smör, ägg, socker, mjöl och saft, rör över vattenbad till dess att krämen tjocknat. Kyl den och blanda med grädden.

Svartvinbärskräm

75 gr kesella
1/4 dl crème fraiche
1/4 dl socker
cirka 1 dl svartvinbärsmarmelad
1 blad gelatin
1 dl vispad grädde

Blötlägg gelatinbladet. Rör samman kesella, crème fraiche, socker och marmelad. Smält gelatinet och rör ner det i blandningen. Rör till sist ner grädden.

Blodröd topp

1 dl passerade hallon
1 msk florsocker
1/2 ark gelatin, blötlagt och smält

Rör ihop ingredienserna och häll lite som en topp över bakelserna.

Dekor

Runt kanterna ställs tre trianglar av mörk choklad, spetsarna blir en stiliserad krona.

Publicerat 24/10/2022

Petra Gunnarssons vinnande bakelse till Gustav Adolfs ära. 

2003 utlyste Livrustkammarens vänförening, Gastronomiska akademiens vänförening och radioprogrammet Meny år 2003 en tävling om en standardbakelse till Gustav Adolfs ära.

Petra Gunnarsson i Trollhättan vann med ett stiligt bakverk gjort på lätta sockerkaksbottnar med fyllning av vaniljgul fläderkräm och rosalila svartvinbärskräm. På toppen klarröd hallongelé och runt bakelsen tre mörkbruna chokladtrianglar som bildar en stiliserad kungakrona.

Petra Gunnarssons Gustav Adolfs bakelse

8 bakelser

Bottnar

3 ägg 
1,5 dl socker
3/4 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Bred ut på bakplåtspapper och grädda i 200 graders ugnsvärme 5-8 minuter.

När kakan har svalnat, ta ut 24 rundlar med pepparkaksmått. Dricksglas, helt raka, kläs med gladpack inuti (en strut av gladpacken gör att bakelsen inte fastnar på glasets kanter).

En liten sockerkaksbotten läggs i glaset. Fyll på med svartvinbärskräm. Lägg på en botten, fyll på med fläderkräm. Lägg den sista bottnen ovanpå fläderkrämen.

Ställ i kylskåp över natten eller en halv dag.

Fläderkräm

60 gr osaltat smält smör
1 ägg
50 gr socker
5 gr vetemjöl
1 dl outspädd flädersaft
1 dl vispad grädde

Blanda smör, ägg, socker, mjöl och saft, rör över vattenbad till dess att krämen tjocknat. Kyl den och blanda med grädden.

Svartvinbärskräm

75 gr kesella
1/4 dl crème fraiche
1/4 dl socker
cirka 1 dl svartvinbärsmarmelad
1 blad gelatin
1 dl vispad grädde

Blötlägg gelatinbladet. Rör samman kesella, crème fraiche, socker och marmelad. Smält gelatinet och rör ner det i blandningen. Rör till sist ner grädden.

Blodröd topp

1 dl passerade hallon
1 msk florsocker
1/2 ark gelatin, blötlagt och smält

Rör ihop ingredienserna och häll lite som en topp över bakelserna.

Dekor

Runt kanterna ställs tre trianglar av mörk choklad, spetsarna blir en stiliserad krona.

Bli kund

De bästa varorna till bra priser

Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.

Läs mer