”Lättsockrad prinsesstårta”

Tårtbotten (3‑delad)
3 ägg
1¼ dl strösocker (istället för 1½–3 dl)
¾ dl vetemjöl
¾ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Vaniljkräm
1½ dl mjölk
1½ dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk strösocker (istället för 1 msk)
1 msk potatismjöl
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Grädde & garnering

3 dl vispgrädde (eventuellt med ½ msk florsocker eller vaniljsocker)

Marsipanlock — välj en med lite florsocker, eller kavla marsipan med minimalt florsocker.

Monteringsförslag

  1. Vispa bottnen: ägg + socker pösigt, tillsätt torra ingredienser och grädda 30 min på 175 °C.
  2. Gör krämen med reducerad socker enligt ovan.
  3. Dela bottnen i tre: bred krämen mellan lagren, spackla med vispad grädde, täck med marsipanlock och dekorera enkelt — utan extra pudrat florsocker.

Alternativ: Low‑Carb variant inspo (engelskt recept)

Botten: mandelmjöl, proteinpulver, smör, ägg, Lakanto Monkfruit Classic istället för socker.

Whipped cream: vispgrädde med monkfruit sweetener och vanilj.

Creme patisserie: grädde och ägg med reducerad sötma.

— alltså, att förändra det klassiskt söta kanske väcker känslor Men vi fortsätter med en mildare version — med respekt för traditionen.

Sammanfattning

Minska sockret i botten och fyllning utan att utesluta det helt.

Byt ut socker mot monkfruit- och mandelbaserade ingredienser för en lågkolhydrat variant.

Droppa florsocker vid dekoration för att tona ner sötman.

Testa recepten och justera efter din smak — baka gärna en mindre tårtbotten först!

Publicerat 12/09/2025

Tårtbotten (3‑delad)
3 ägg
1¼ dl strösocker (istället för 1½–3 dl)
¾ dl vetemjöl
¾ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Vaniljkräm
1½ dl mjölk
1½ dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk strösocker (istället för 1 msk)
1 msk potatismjöl
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Grädde & garnering

3 dl vispgrädde (eventuellt med ½ msk florsocker eller vaniljsocker)

Marsipanlock — välj en med lite florsocker, eller kavla marsipan med minimalt florsocker.

Monteringsförslag

  1. Vispa bottnen: ägg + socker pösigt, tillsätt torra ingredienser och grädda 30 min på 175 °C.
  2. Gör krämen med reducerad socker enligt ovan.
  3. Dela bottnen i tre: bred krämen mellan lagren, spackla med vispad grädde, täck med marsipanlock och dekorera enkelt — utan extra pudrat florsocker.

Alternativ: Low‑Carb variant inspo (engelskt recept)

Botten: mandelmjöl, proteinpulver, smör, ägg, Lakanto Monkfruit Classic istället för socker.

Whipped cream: vispgrädde med monkfruit sweetener och vanilj.

Creme patisserie: grädde och ägg med reducerad sötma.

— alltså, att förändra det klassiskt söta kanske väcker känslor Men vi fortsätter med en mildare version — med respekt för traditionen.

Sammanfattning

Minska sockret i botten och fyllning utan att utesluta det helt.

Byt ut socker mot monkfruit- och mandelbaserade ingredienser för en lågkolhydrat variant.

Droppa florsocker vid dekoration för att tona ner sötman.

Testa recepten och justera efter din smak — baka gärna en mindre tårtbotten först!

Bli kund

De bästa varorna till bra priser

Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.

Läs mer