Ricottakaka
Publicerat 15/01/2025
6-8 portioner
Till degen
175 g vetemjöl , samt extra att pudra över
3 msk Strösocker
Salt
115 g kykt och tärnat osaltat smör
1 ägggula
Till fyllningen
450 g ricottaost
1 ¼ dl vispgrädde
2 ägg, samt 1 ägggula
85 g strösocker
Finrivet sal av 1 citron
Finrivet skal av 1 apelsin
Utrustning
1 form 23 cm Pajform med löstagbar botten
1.För att göra degen, sikta mjöl och socker och en nypa salt på en arbetsbänk och gör ett håll i mitten.
Lägg tärnat smör och ägggula i hålet och arbeta gradvis in mjölblandningen till en deg.
2.Samla degen och knåda den mycket lätt. Skär av ungefär en fjärdedel, svep i den i hushållsplast och lägg i kallt i kylskåp.
Tryck ner resten av degen i formens botten. Ställ kallt i 30 minuter.
3.För att göra fyllningen , vispa ricotta och grädde, ägg och extra ägggula, socker, citron och apelsinskal.
Täck med hushållsplast och ställ i kylen tills vidare.
4.Pricka degbotten runt om med en gaffel. Lägg på folie, fyll med bönor och förgrädda i 190 grader varm ugn i 15 minuter.
5. Lyft degskalet ur ugnen och ta bort folie och bönor. Ställ formen på ett galler och låt stå och svalna.
6. Skeda upp ricottablandningen i degskalet och släta till ytan. Kavla ut den sparade degen på en lätt mjölad yta och skär den i strimlor
över flyllningen i ett rutmönster och pensla de överlappande ändarna med vattem så att de fastnar.
7. Grädda i 190 grader varm ugni 30-35 minuter, tills ostkakanas ovansida är gyllene och fyllningen har stelnat.
Låt stå och svalna på ett galler innan pajformens sidor lyfts bort. Skär i tårtbitar och servera.

Bli kund
De bästa varorna till bra priser
Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.
Läs mer