Ricottakaka

6-8 portioner

Till degen

175 g vetemjöl , samt extra att pudra över

3 msk Strösocker

Salt

115 g kykt och tärnat osaltat smör

1 ägggula

Till fyllningen

450 g ricottaost

1 ¼ dl vispgrädde

2 ägg, samt 1 ägggula

85 g strösocker

Finrivet sal av 1 citron

Finrivet skal av 1 apelsin

Utrustning

1 form 23 cm Pajform med löstagbar botten

1.För att göra degen, sikta mjöl och socker och en nypa salt på en arbetsbänk och gör ett håll i mitten.

Lägg tärnat smör och ägggula i hålet och arbeta gradvis in mjölblandningen till en deg.

2.Samla degen och knåda den mycket lätt. Skär av ungefär en fjärdedel, svep i den i hushållsplast och lägg i kallt i kylskåp.

Tryck ner resten av degen i formens botten. Ställ kallt i 30 minuter.

3.För att göra fyllningen , vispa ricotta och grädde, ägg  och extra ägggula, socker, citron och apelsinskal.

   Täck med hushållsplast  och ställ i kylen tills vidare.

 4.Pricka degbotten runt om med en gaffel. Lägg på folie, fyll med bönor och förgrädda i 190 grader varm ugn  i 15 minuter.

 5. Lyft degskalet ur ugnen och ta bort folie och bönor.  Ställ formen på ett galler och låt stå och svalna.

6. Skeda upp ricottablandningen i degskalet och släta till ytan. Kavla ut den sparade degen på en lätt mjölad yta och skär den i strimlor

över flyllningen i ett rutmönster och pensla de överlappande ändarna med vattem så att de fastnar.

7. Grädda  i 190 grader varm ugni 30-35 minuter, tills ostkakanas ovansida är gyllene och fyllningen har stelnat.

    Låt stå och svalna på ett galler innan pajformens sidor lyfts bort. Skär i tårtbitar och servera.

Publicerat 15/01/2025

6-8 portioner

Till degen

175 g vetemjöl , samt extra att pudra över

3 msk Strösocker

Salt

115 g kykt och tärnat osaltat smör

1 ägggula

Till fyllningen

450 g ricottaost

1 ¼ dl vispgrädde

2 ägg, samt 1 ägggula

85 g strösocker

Finrivet sal av 1 citron

Finrivet skal av 1 apelsin

Utrustning

1 form 23 cm Pajform med löstagbar botten

1.För att göra degen, sikta mjöl och socker och en nypa salt på en arbetsbänk och gör ett håll i mitten.

Lägg tärnat smör och ägggula i hålet och arbeta gradvis in mjölblandningen till en deg.

2.Samla degen och knåda den mycket lätt. Skär av ungefär en fjärdedel, svep i den i hushållsplast och lägg i kallt i kylskåp.

Tryck ner resten av degen i formens botten. Ställ kallt i 30 minuter.

3.För att göra fyllningen , vispa ricotta och grädde, ägg  och extra ägggula, socker, citron och apelsinskal.

   Täck med hushållsplast  och ställ i kylen tills vidare.

 4.Pricka degbotten runt om med en gaffel. Lägg på folie, fyll med bönor och förgrädda i 190 grader varm ugn  i 15 minuter.

 5. Lyft degskalet ur ugnen och ta bort folie och bönor.  Ställ formen på ett galler och låt stå och svalna.

6. Skeda upp ricottablandningen i degskalet och släta till ytan. Kavla ut den sparade degen på en lätt mjölad yta och skär den i strimlor

över flyllningen i ett rutmönster och pensla de överlappande ändarna med vattem så att de fastnar.

7. Grädda  i 190 grader varm ugni 30-35 minuter, tills ostkakanas ovansida är gyllene och fyllningen har stelnat.

    Låt stå och svalna på ett galler innan pajformens sidor lyfts bort. Skär i tårtbitar och servera.

Bli kund

De bästa varorna till bra priser

Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.

Läs mer