Recept på en ljuvlig tårta med björnbär – perfekt till sensommaren!

Björnbärstårta med vaniljkräm och grädde

 Ingredienser

Tårtbotten

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Vaniljkräm
3 dl mjölk
1 vaniljstång (eller 2 tsk vaniljsocker)
3 äggulor
0,75 dl strösocker
2 msk majsstärkelse (Maizena)
25 g smör
Fyllning
2–2,5 dl vispgrädde
1–1,5 dl vaniljkräm (från ovan)
Ca 2–3 dl björnbär (färska eller tinade frysta)
Ev. lite florsocker att söta bären med
Garnering
2,5 dl vispgrädde
Färska björnbär
Ev. citronmeliss eller mynta
Florsocker att pudra över
 

Instruktioner

1. Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt, minst 5 minuter.
  3. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i smeten.
  4. Häll smeten i en smord och bröad springform (ca 24 cm).
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 30–35 min. Låt svalna och dela i 3 bottnar.

2. Vaniljkräm

  1. Koka upp mjölken med urskrapad vaniljstång.
  2. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse.
  3. Häll den varma mjölken över äggblandningen under vispning.
  4. Häll tillbaka i kastrullen och sjud tills krämen tjocknar (rör hela tiden).
  5. Ta av från värmen och rör ner smöret. Låt svalna helt.

3. Montering

  1. Vispa grädden.
  2. Vänd ner vaniljkräm (ca 1,5 dl) i grädden för en luftig fyllning.
  3. Mosa lätt hälften av björnbären och blanda ev. med lite florsocker.
  4. Lägg första bottnen på ett fat. Bred ut björnbärsblandning och sedan grädd-vaniljkräm.
  5. Lägg på nästa botten och upprepa.
  6. Avsluta med sista bottnen och bred vispad grädde runt hela tårtan.

4. Garnering

Toppa med färska björnbär, citronmeliss eller mynta och pudra lätt med florsocker.

Tips:

Du kan också tillsätta lemon curd i fyllningen för en fräsch twist.

Vill du göra det extra lyxigt? Ringla lite smält vit choklad över toppen!

Publicerat 24/08/2025

Björnbärstårta med vaniljkräm och grädde

 Ingredienser

Tårtbotten

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Vaniljkräm
3 dl mjölk
1 vaniljstång (eller 2 tsk vaniljsocker)
3 äggulor
0,75 dl strösocker
2 msk majsstärkelse (Maizena)
25 g smör
Fyllning
2–2,5 dl vispgrädde
1–1,5 dl vaniljkräm (från ovan)
Ca 2–3 dl björnbär (färska eller tinade frysta)
Ev. lite florsocker att söta bären med
Garnering
2,5 dl vispgrädde
Färska björnbär
Ev. citronmeliss eller mynta
Florsocker att pudra över
 

Instruktioner

1. Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt, minst 5 minuter.
  3. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i smeten.
  4. Häll smeten i en smord och bröad springform (ca 24 cm).
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 30–35 min. Låt svalna och dela i 3 bottnar.

2. Vaniljkräm

  1. Koka upp mjölken med urskrapad vaniljstång.
  2. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse.
  3. Häll den varma mjölken över äggblandningen under vispning.
  4. Häll tillbaka i kastrullen och sjud tills krämen tjocknar (rör hela tiden).
  5. Ta av från värmen och rör ner smöret. Låt svalna helt.

3. Montering

  1. Vispa grädden.
  2. Vänd ner vaniljkräm (ca 1,5 dl) i grädden för en luftig fyllning.
  3. Mosa lätt hälften av björnbären och blanda ev. med lite florsocker.
  4. Lägg första bottnen på ett fat. Bred ut björnbärsblandning och sedan grädd-vaniljkräm.
  5. Lägg på nästa botten och upprepa.
  6. Avsluta med sista bottnen och bred vispad grädde runt hela tårtan.

4. Garnering

Toppa med färska björnbär, citronmeliss eller mynta och pudra lätt med florsocker.

Tips:

Du kan också tillsätta lemon curd i fyllningen för en fräsch twist.

Vill du göra det extra lyxigt? Ringla lite smält vit choklad över toppen!

Bli kund

De bästa varorna till bra priser

Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.

Läs mer