Mördegstårta med hallonsylt

Annorlunda mördegstårta med spännande kryddor i degen.

Receptet är gammalt, mer än 200 år.

Mördeg

1 ½ dl vetemjöl
1 ägg
1 äggvita
1 dl socker
100 g margarin
2 dl ströbröd
1 tsk nejlikor
1 tsk kanel
Skal av ½ citron
100 g mald sötmandel

Fyllning: 500 g hallonsylt

Pensling: ägg

Blanda alla ingredienser till mördegen direkt på bakbordet och arbeta ihop den.

Eller kör den i foodprocessor. Lägg degen  kallt att vila.

Kavla ut 2/3 av degen och klä en smord form med löstagbar botten, ca 27 cm i diameter.

Lägg på sylten.

Kavla ut resten av degen, skär den i remsor och lägg dem i ett rutmönster över sylten.

Pensla med uppvispat ägg och grädda ca 30 minuter i 200 grader.

Till tårtan

Fransipankräm

3 dl vaniljkräm
1 dl sötmandel, skållad och hackad
1 dl vispad grädde

Publicerat 27/05/2025

Annorlunda mördegstårta med spännande kryddor i degen.

Receptet är gammalt, mer än 200 år.

Mördeg

1 ½ dl vetemjöl
1 ägg
1 äggvita
1 dl socker
100 g margarin
2 dl ströbröd
1 tsk nejlikor
1 tsk kanel
Skal av ½ citron
100 g mald sötmandel

Fyllning: 500 g hallonsylt

Pensling: ägg

Blanda alla ingredienser till mördegen direkt på bakbordet och arbeta ihop den.

Eller kör den i foodprocessor. Lägg degen  kallt att vila.

Kavla ut 2/3 av degen och klä en smord form med löstagbar botten, ca 27 cm i diameter.

Lägg på sylten.

Kavla ut resten av degen, skär den i remsor och lägg dem i ett rutmönster över sylten.

Pensla med uppvispat ägg och grädda ca 30 minuter i 200 grader.

Till tårtan

Fransipankräm

3 dl vaniljkräm
1 dl sötmandel, skållad och hackad
1 dl vispad grädde

Bli kund

De bästa varorna till bra priser

Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.

Läs mer