Kanelbullar med fullkornsdinkelmjöl

Ingredienser:

50 g färsk jäst
150 g smör
5 dl mjölk
5 st färska urkärnade dadlar
1 st ägg
1/2 tsk salt
3 dl fullkornsdinkelmjöl
1 dl grahamsmjöl fullkorn
8 dl vetemjöl special
Fyllning:
100 g mjukt smör
170 g urkärnade dadlar
1 dl vatten
3 msk kanel
Topping:
1 st uppvispat ägg
Sesamfrön gärna oskalade

Gör så här:

  1. Mixa ingredienserna till fyllningen till en slät kräm i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull. Mixa ihop mjölk och dadlar till en daddelmjölk. Häll ner dadelmjölken i kastrullen med smör och låt den bli ljummen, max 37°.
  3. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Tillsätt ägg och salt och rör om.
  4. Tillsätt sedan fullkornsdinkel och grahamsmjöl, rör om. Till sist även vetemjölet, lite i taget tills du får en deg som inte klibbar. Blir det för mycket mjöl blir bullarna torra och det vill vi inte.
  5. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk ca 30-40 minuter.
  6. Dela degen i 2 delar och kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Bred på fyllningen och forma till bullar.
  7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
  9. Grädda bullarna på 225° ca 7-10 minuter.
  10. Låt svalna, ät och NJUT!

Publicerat 20/09/2025

Ingredienser:

50 g färsk jäst
150 g smör
5 dl mjölk
5 st färska urkärnade dadlar
1 st ägg
1/2 tsk salt
3 dl fullkornsdinkelmjöl
1 dl grahamsmjöl fullkorn
8 dl vetemjöl special
Fyllning:
100 g mjukt smör
170 g urkärnade dadlar
1 dl vatten
3 msk kanel
Topping:
1 st uppvispat ägg
Sesamfrön gärna oskalade

Gör så här:

  1. Mixa ingredienserna till fyllningen till en slät kräm i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull. Mixa ihop mjölk och dadlar till en daddelmjölk. Häll ner dadelmjölken i kastrullen med smör och låt den bli ljummen, max 37°.
  3. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Tillsätt ägg och salt och rör om.
  4. Tillsätt sedan fullkornsdinkel och grahamsmjöl, rör om. Till sist även vetemjölet, lite i taget tills du får en deg som inte klibbar. Blir det för mycket mjöl blir bullarna torra och det vill vi inte.
  5. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk ca 30-40 minuter.
  6. Dela degen i 2 delar och kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Bred på fyllningen och forma till bullar.
  7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
  9. Grädda bullarna på 225° ca 7-10 minuter.
  10. Låt svalna, ät och NJUT!

Bli kund

De bästa varorna till bra priser

Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.

Läs mer