Jultårta med choklad och hallon

14 bitar.   Tid 90 min.  

Det går att förbereda till och med steg 6, dagen innan den ska serveras. Förvara i kylen.

CHOCKLADBOTTNAR
75 g mörk choklad, knappar eller hackad
200 g smör
2½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
4 ägg
2 dl vetemjöl
¾ kakao
1 tsk bakpulver
2 krm salt
HALLONMIX
1½ gelatinblad
200 g hallon
½ dl strösocker
MASCARPONEFYLLNING
200 G mascarpone
3 dl vispgrädde
1 dl florsocker
1½ vaniljsocker
CHOKLADGLASYR
1½ dl vispgrädde
1½ msk ljus sirap
200 g mörk choklad, knappar eller hackad
GRANERING
400 g vit marsipan
grön hushållsfärg
strössel, stjärnformad

1. Bottnar: Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält chokladen. Rör smör, socker och sirap poröst. Rör i äggen, ett i taget. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt. Vänd ner blandningen i smeten. Vänd i den smälta chokladen.

 3. Fördela smeten i två smorda formar á 24 cm i diam., med löstagbara botten. Grädda i mitten av ugnen, 12-15 minuter Låt svalna.

4. Hallonmix: Blötlägg gelatinbladen i ca 5 minuter. Låt hallon och socker koka några minuter. Ta från värmen. Ta upp gelatinet från vattnet och rör ner det i hallonen. Låt svalna och ställ in i kylen.

5. Mascarpone fyllning: Vispa mascarpone, grädde, florsocker och vanilj luftigt.

6. Bred ut ca 1 dl av hallonmixen på den ena bottnen. Blanda 2/3 av mascarponefyllningen med ¾ dl hallonmix. Bred denna blandning ovanpå bottnen med hallonmix. Täck med andra bottnen. Bred Mascarponefyllningen(utan hallon) längs kanten på tårtan. Hit kan tårtan förberedas. Gärna dagen innan.

7. Glasyr: Koka upp grädde och sirap. Ta från värmen. Tillsätt chokladen och rör tills den smält.

Låt svalna.

8. Garnering: Kavla ut lite mer än hälften av marsipanen till en remsa som är tillräckligt stor för att täcka tårtans kant.

9. Färga resten av marsipanen grön, kavla och skär ut granar. Dekorera med dem på den vita kanten. Bred chokladglasyren ovanpå tårtan. Strö på stjärnströssel eller liknande.

Publicerat 06/12/2023

14 bitar.   Tid 90 min.  

Det går att förbereda till och med steg 6, dagen innan den ska serveras. Förvara i kylen.

CHOCKLADBOTTNAR
75 g mörk choklad, knappar eller hackad
200 g smör
2½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
4 ägg
2 dl vetemjöl
¾ kakao
1 tsk bakpulver
2 krm salt
HALLONMIX
1½ gelatinblad
200 g hallon
½ dl strösocker
MASCARPONEFYLLNING
200 G mascarpone
3 dl vispgrädde
1 dl florsocker
1½ vaniljsocker
CHOKLADGLASYR
1½ dl vispgrädde
1½ msk ljus sirap
200 g mörk choklad, knappar eller hackad
GRANERING
400 g vit marsipan
grön hushållsfärg
strössel, stjärnformad

1. Bottnar: Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält chokladen. Rör smör, socker och sirap poröst. Rör i äggen, ett i taget. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt. Vänd ner blandningen i smeten. Vänd i den smälta chokladen.

 3. Fördela smeten i två smorda formar á 24 cm i diam., med löstagbara botten. Grädda i mitten av ugnen, 12-15 minuter Låt svalna.

4. Hallonmix: Blötlägg gelatinbladen i ca 5 minuter. Låt hallon och socker koka några minuter. Ta från värmen. Ta upp gelatinet från vattnet och rör ner det i hallonen. Låt svalna och ställ in i kylen.

5. Mascarpone fyllning: Vispa mascarpone, grädde, florsocker och vanilj luftigt.

6. Bred ut ca 1 dl av hallonmixen på den ena bottnen. Blanda 2/3 av mascarponefyllningen med ¾ dl hallonmix. Bred denna blandning ovanpå bottnen med hallonmix. Täck med andra bottnen. Bred Mascarponefyllningen(utan hallon) längs kanten på tårtan. Hit kan tårtan förberedas. Gärna dagen innan.

7. Glasyr: Koka upp grädde och sirap. Ta från värmen. Tillsätt chokladen och rör tills den smält.

Låt svalna.

8. Garnering: Kavla ut lite mer än hälften av marsipanen till en remsa som är tillräckligt stor för att täcka tårtans kant.

9. Färga resten av marsipanen grön, kavla och skär ut granar. Dekorera med dem på den vita kanten. Bred chokladglasyren ovanpå tårtan. Strö på stjärnströssel eller liknande.

Bli kund

De bästa varorna till bra priser

Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.

Läs mer