Butterkaka

275 g mjöl
175 g smör
50 g jäst
½dl kaffegrädde
1 ägg
1 msk strösocker
Fyllning 1
2 äggguler
1 msk socker
1½ dl mjölk
2 tsk vetemjöl
½-1 tsk vaniljsocker
Fyllning 2
5 msk florsocker
150 g smör

Pensling: Uppvispat ägg  Glasyr 1-1½ tsk florsocker

Formens storlek 22 cm i diameter, helst med avknäppbar kant-springform.

Hacka samman smör och mjöl med kniv i en bunke. Finfördela smöret med hjälp av fingertopparna  till en grynig massa. Rör  ut den smulade jästen i grädden. Vispa med ägg och socker i jästen, häll blandingen över smör/mjöl. Arbetas först ihop med kniven, sedan med händerna på bordet. Knåda snabbt och lätt samman degen, ev med något mer mjöl.

Låt degen jäsa/vila 10-15 min i rumstemperatur.

Flyllning1 Vispa ihop ägg och socker i en liten kastrull. Tillsätt mjölet under vispning och sist mjölken. Sjud upp krämen under konstant vispning tills den tjocknar. Ställ krämen att svalna, vispa i den då och då och smaka av med vaniljsockret.

Fyllning2 Rör rumsvarmt smör väl samman med florsockret.

Kavla ut hälften av degen till en rund platta, något större än formens botten. Smörj formen väl, täck botten med plattan, tryck upp degkanterna 2-3 cdm mot formens sidor.

Jämna till kanten mede en kniv. Bred ut fyllningen i över botten.

Kavla ut den andra dekhalvan till en rektangel och bred på fyllning 2 med lätt hand.

Rulla ihop degen från långsidan, pensla skarven med ägg. Skär längden som till kanelsnurror sid 28, ställ bitarna med snittsidan upp på fyllningen i formen. Fördela bitarna jämnt över hela ytan. Ställ butterkakan att efterjäsa i rumstemperatur i ca 30 min. Pensla med ägg och grädda kakan i 200-225 grader ugn 20-30 min eller tills den  fått fin färg. Låt brödet svalna något innan det tas ur formen och får kallna på bakgaller. Täck ej.

Rör ihop florsockret med litet vatten till en jämn, tjock glasyr. Klicka ut glasyren över kakan.

Bjud kakan helstnybakad eller sprödvärmd.  TIPS: Skall kakan frysas är det bättre att vänta med glasyren till den tinats och ev värmts.

Publicerat 23/06/2025

275 g mjöl
175 g smör
50 g jäst
½dl kaffegrädde
1 ägg
1 msk strösocker
Fyllning 1
2 äggguler
1 msk socker
1½ dl mjölk
2 tsk vetemjöl
½-1 tsk vaniljsocker
Fyllning 2
5 msk florsocker
150 g smör

Pensling: Uppvispat ägg  Glasyr 1-1½ tsk florsocker

Formens storlek 22 cm i diameter, helst med avknäppbar kant-springform.

Hacka samman smör och mjöl med kniv i en bunke. Finfördela smöret med hjälp av fingertopparna  till en grynig massa. Rör  ut den smulade jästen i grädden. Vispa med ägg och socker i jästen, häll blandingen över smör/mjöl. Arbetas först ihop med kniven, sedan med händerna på bordet. Knåda snabbt och lätt samman degen, ev med något mer mjöl.

Låt degen jäsa/vila 10-15 min i rumstemperatur.

Flyllning1 Vispa ihop ägg och socker i en liten kastrull. Tillsätt mjölet under vispning och sist mjölken. Sjud upp krämen under konstant vispning tills den tjocknar. Ställ krämen att svalna, vispa i den då och då och smaka av med vaniljsockret.

Fyllning2 Rör rumsvarmt smör väl samman med florsockret.

Kavla ut hälften av degen till en rund platta, något större än formens botten. Smörj formen väl, täck botten med plattan, tryck upp degkanterna 2-3 cdm mot formens sidor.

Jämna till kanten mede en kniv. Bred ut fyllningen i över botten.

Kavla ut den andra dekhalvan till en rektangel och bred på fyllning 2 med lätt hand.

Rulla ihop degen från långsidan, pensla skarven med ägg. Skär längden som till kanelsnurror sid 28, ställ bitarna med snittsidan upp på fyllningen i formen. Fördela bitarna jämnt över hela ytan. Ställ butterkakan att efterjäsa i rumstemperatur i ca 30 min. Pensla med ägg och grädda kakan i 200-225 grader ugn 20-30 min eller tills den  fått fin färg. Låt brödet svalna något innan det tas ur formen och får kallna på bakgaller. Täck ej.

Rör ihop florsockret med litet vatten till en jämn, tjock glasyr. Klicka ut glasyren över kakan.

Bjud kakan helstnybakad eller sprödvärmd.  TIPS: Skall kakan frysas är det bättre att vänta med glasyren till den tinats och ev värmts.

Bli kund

De bästa varorna till bra priser

Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.

Läs mer