Publicerat 05/04/2024

Surdegens dag 10 april 2024

Rågbröd med surdeg
Total tid
4 tim 50 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
40
Ett bröd som passar för mättande dag. Få en krispig yta på brödet genom att sätta en skål med vatten/istärningar nederst i ugnen under gräddningen.
Ingredienser
1 dl Rågkross
1 dl Vatten
1 dl Surdeg,
Råg 150 g  
Jäst ½ pkt
Vatten 5 dl
Rågmjöl 4 dl, grovt
Rågmjöl 6 dl, fint
Vetemjöl med fullkorn 2½ dl
Salt 2 tsk
Rapsolja 1 msk
Instruktioner
Koka upp rågkross och 1 dl vatten. Låt det svalna.
Häll surdegen i en bunke. Smula ner jäst och tillsätt 5 dl ljummet vatten. Tillsätt rågmjöl, 1 ½ dl vetemjöl, olja och svalnat rågkross och knåda till en smidig deg ca 10 minuter. Tillsätt saltet i slutet. Degen ska vara lös men inte kladdig. Låt den jäsa täckt med plats film i 2timmar.
Häll upp degen på mjölat bakbord och forma till 2 bröd. Lägg dem i smorda formar och låt jäsa täckt med plast ca 1 timme. Sätt i bröden i ugnen på 250° och sänk direkt värmen till 220°. Grädda bröden till fin färg ca 25-30 minuter. Låt svalna inlindad i bakduk.
Pensla bröden med vatten innan de ställs in i ugnen så blir skorpan lite knaprig. Önskas bröd som ger större skivor, använd mindre formar, tänk på att de då kan behöva lite längre tid i ugnen.

Bli kund

De bästa varorna till bra priser

Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.

Läs mer