Publicerat 21/07/2023

 Recept, Ingredienser.
3 ägg
2 dl strösocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
smör, till formen
ströbröd, till formen
Vaniljcrème
1 vaniljstång, urskrapad
1 citron, finrivet skal
4 dl mjölk
2 ägg
3 äggulor
1,5 dl strösocker
1 dl vetemjöl
2 dl vispgrädde
Italiensk maräng
150 g äggvita (ca 4 st)
300 g strösocker (2,7 dl)
0,75 krm salt
75 g vatten (3/4 dl)
Gör så här
Sockerkaka
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en springform på ca 24 cm.
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret, tillsätt mjölken och blanda ner i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner det i smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-35 minuter. Känn med en sticka att den är helt färdig.
Låt kakan vila en liten stund i formen innan du tar ut den.
Vaniljcrème
Koka upp vanilj, citronskal och mjölk, ställ åt sidan. Vispa ägg, gulor och socker vitt och pösigt. Sikta ner mjölet och vänd ner vaniljmjölken. Ställ tillbaka på spisen och vispa tills den tjocknar, sila och kyl ner.
När vaniljcrèmen har kallnat, vispa vispgrädde tillsammans med 2 dl färdig vaniljkräm tills smeten är väldigt tjock, ställ kallt.
Under tiden, skär tårtbottnarna med en vass lång kniv i 4 bottnar.
Lägg första bottnen på ett fat (tips är att lägga remsor av bakplåtspapper under så att du lätt kan dra bort dem med ev kladd från marängen innan du serverar tårtan). Bred på gräddkräm, det ska vara ganska tjockt med fyllning, använd gärna en palett för att breda ut den. Fortsätt att varva bottnar och kräm, översta lagret ska vara sockerkaka.
Låt stå i kylen i minst 1 timme. Gör under tiden marängen.
Italiensk maräng
Koka upp socker och vatten till en sockerlag i en kastrull, rör inte om. När sockerlagen har nått 115 grader (använd en termometer) så börjar du vispa äggvitan på medelhastighet med en nypa salt i en stor bunke.
När sockerlagen har nått 121 grader, häll den försiktigt i en jämn stråle i den uppvispade äggvitan under fortsatt vispning. Vispa på hög hastighet tills marängen har svalnat helt.
Täck hela tårtan med marängen och gör vackra toppar, använd gärna en mjuk degskrapa i plast. Bränn sedan av marängen med en gasolbrännare. Om du inte har en gasolbrännare kan du ge den färg i ugnen på ca 250 grader i ca 2 minuter.
Tårtan har sitt ursprung från Italien, Venedig.

 Cipriani är en restaurang med italiensk familjetradition. Redan 1931 öppnade Giuseppe  Cipriani dörrarna till Harry’s Bar, en dryckesservering i Venedig. Så småningom integrerades mat i hans koncept, en aspekt som uppskattades mycket av hans gäster. Giuseppe tyckte alltid att gästerna skulle behandlas på samma sätt som han själv tyckte om att bli behandlad. Den här platsens gästfrihet har blivit så berömd att man har öppnat filialer i större städer runt om i världen.

Bli kund

De bästa varorna till bra priser

Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.

Läs mer