Publicerat 12/12/2022

RECEPT

KLENÄTER   50 st

Tid 1½ Smör eller Margarin 50 g

Äggulor  5 st

Socker 4 msk

Rivet skal av citron  1/2 st

Vetemjöl 3 ½ dl

Fritering

Olja

Garnering

Socker

1. Smält matfettet och låt det svalna.

2. Rör samman äggulorna med sockret, blanda i matfettet, citronskalet och mjölet till en smidig deg.

Vira in den i plastfolie och låt den stå kallt några timmar, men helst över natten.

3. Kavla ut degen tunt och sporra ut remsor.

4. Hetta upp oljan i en kastrull. Pröva att oljan är lagom varm med en hushållstermometer.

(180 grader C) eller lägg en bit torrt, vitt bröd i oljan.

När det puttrar kring brödbiten och den blir guldgul på 1 min är det dags att börja friteringen. Se till att oljan inte blir för varm.

Ha för säkerhets skull ett stort lock till hands. Om oljan skulle råka ta eld, kväver man den med locket.

5. Lägg i några klenäter åt gången. Koka dem guldbruna.

Låt dem rinna av väl på hushållspapper. Vänd dem sedan eventuellt i socker.

Bli kund

De bästa varorna till bra priser

Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.

Läs mer